آشنایی با کاربرد و انواع قفل الکترونیکی درب

انواع قفل الکترونیکی درب را بهتر بشناسید
زمان:
نویسنده: ایران اکسس
به‌روزرسانی: ۳۱ / ۰۴ / ۱۴۰۲

در سیستم‌ کنترل تردد (Access Control System)، استفاده از یکی از انواع قفل الکترونیکی، میتواند حافظ امنیت مجموعه شما باشد. دستگاه‌های کنترل تردد یا اکسس کنترل سیستم‌های هوشمندی هستند که اجازه ورود یا عدم ورود یک شخص یا گروهی از افراد را بر اساس زمان‌بندی مشخص و تعریف سیستم به یک مکان خاص صادر می‌کنند.

یکی از مهمترین ابزارهای امنیتی در سیستم‌های کنترل تردد، قفل الکترونیکی خاصی است که در این سیستم‌ها کاربرد دارد. استفاده از چنین قفل‌هایی نه تنها باعث افزایش ضریب امنیت می‌شود بلکه با کمک آن در همراهی دستگاه های اکسس کنترل می‌توان عبور و مرور افرد را به خوبی کنترل کرد. در این مقاله به معرفی انواع قفل‌ برقی اکسس کنترل می‌پردازیم.

انواع قفل الکترونیکی

همان طور که بیان کردیم قفل الکترونیکی انواع مختلفی دارد که با توجه به کاربرد و عملکرد سیستم کنترل تردد باید بهترین قفل برای آن انتخاب شود. مهمترین طبقه‌بندی قفل‌های الکترونیکی سیستم‌های اکسس کنترل به این شرح است:

قفل الکترونیکی مگنتی

در این نوع قفل‌ها (Electromagnetic Locks) با ورود شناسه (چهره، اثرانگشت، عنبیه، کارت و یا تگ‌های مغناطیسی) و تایید دستگاه تردد می‌توان از درب عبور کرد. عملکرد این قفل‌ها همانند یک آهنربای مغناطیسی است. بر این اساس زمانی که جریان از یک بوبین دارای هسته آهنی عبور می‌کند مغناطیس قدرتمندی تولید می‌شود که باعث جذب صفحه آهنی مقابل می‌گردد و در زمان قطع جریان، مغناطیس از بین رفته و درب باز می‌شود. قفل‌های مگنتی خود به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که شامل قفل مگنتی سبک، متوسط و سنگین می‌شود.

این قفل‌ها به تازگی و در مراکز گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرند. عملکرد این نوع قفل ایجاد قابلیت مغناطیسی و آهنربایی بین دو قسمت قفل است. در واقع این نوع قفل‌ها دارای یک صفحه فولادی سیم پیچی شده و یک صفحه فلزی هستند. صفحه فولادی که نقش مگنت الکتریکی ایفا می‌کند به قاب در و صفحه فلزی به بخش متحرک آن متصل می‌شود.

جریان الکتریسته‌ای که از مگنت الکتریکی عبور می‌کند با ایجاد خاصیت الکترومغناطیسی درب را بسته نگه می‌دارد. قدرت نیروی نگاه دارنده در این مدل قفل‌ها به میزان سیم پیچی صفحه فولادی بستگی دارد. گفتنی است این سیم پیچ در کنار ایجاد نیروی الکترومغناطیسی، خاصیت آهنربایی قفل را نیز تقویت می‌کند. در واقع قفل‌های الکترومگنتیک بر اساس مقدار نیروی آهنربایی‌شان طبقه‌بندی می‌شوند.

از چنین قفل‌هایی می‌توان برای انواع درب‌های آلومینیومی، شیشه ای، درب‌های خودکار و… استفاده کرد. این قفل‌ها به دلیل عملکرد کاملا بی‌صدایی که دارند برای محیط‌هایی چون کتابخانه ها، آزمایشگاه ها، بیمارستان‌ها و…  انتخاب مناسبی هستند.

قفل الکترونیکی شفتی یا دراپ بولت

این نوع قفل‌های الکتریکی که با نام بولت (Electric Bolt Locks) نیز شناخته می‌شوند، از جمله قفل‌هایی هستند که برای اتصال به سیستم‌های کنترل دسترسی مورد استفاده قرار می‌گیرند. قفل های الکترونیکی شفتی در مدل‌های مختلفی تولید می‌شوند. در این قفل‌ها یک بخش قسمت اصلی قفل را تشکیل می‌دهد که در چهارچوب به صورت توکار نصب می‌شود و بخش دیگر به پلیت یا صفحه مقابل قفل متصل می‌شود و روی قسمت متحرک درب نصب می‌گردد.

قفل دراپ بولت چیست و چه کاربردی دارد؟ انتخاب قفل الکرونیکی درب از نوع دراپ بر اساس چه فاکتوری مشخص میشود؟

قفل برقی شفتی یکی از متداول‌ترین و مقرون به صرفه‌ترین مدل قفل‌های برقی برای نصب بر روی در پروژه های اکسس کنترل محسوب می شود.  این قفل‌ها را می توان هم به‌صورت مستقل و هم به صورت بخشی از سیستم کنترل تردد مورد استفاده قرار داد. قفل‌های دراپ بولت را می‌توان به صورت روکار و توکار استفاده کرد و به راحتی قابل تعویض هستند.

انواع قفل دراپ بولت (Drop Bolt)

قفل شفت برقی یا دراپ بولت مانند سایر مدل‌های قفل برقی، از دو نوع اصلی Fail Safe و Fail Secure تشکیل می‌شود.

  • قفل برقی Fail Safe: در این نوع قفل‌ها، در زمان وصل بودن جریان الکتریسیته با ایجاد میدان مغناطیسی بین دو قطعه فلزی داخل قفل درب بسته خواهد بود و با قطع جریان برق و از بین رفتن میدان مغناطیسی، قفل باز می‌گردد.
  • قفل شفتی Fail Secure: این قفل ها برعکس مدل Fail Safe با قطع برق غیر فعال نمی شوند. عملکرد این قفل‌ها به این شکل است که در زمان بسته شدن درب صفحه مقابل دقیقا روی شفت قفل اصلی قرار گرفته و قفل با استفاده از سنسور موجود روی قفل باعث بسته شدن درب شده و شفت را خارج می‌ سازد. سپس با قطع جریان برق شفت به داخل قفل رفته و درب باز می‌شود.

توجه داشته باشید که قفل‌های دراپ بولت Fail Safe از امنیت خوبی برخوردار نیستند؛ چرا که با قطع شدن برق باز شده و محدودیت‌های دسترسی عملا از میان برداشته می شود. برای مکان‌هایی با نیاز به امنیت بالا از قفل شفتی Fail Secure استفاده می شود.

قفل مقابل برقی یا استریک

این نوع قفل‌ها با نام قفل مقابل برقی استریک (Electric Door Strikes) شناخته می‌شوند و برای استفاده در انواع درب‌های لولایی چوبی، فلزی و PVC به کار برده می‌شوند. این نوع از قفل‌ها به صورت ترکیبی با قفل و زبانه مکانیکی کار می‌کنند. عملکرد قفل مقابل برقی به این شکل است که در حالت قفل، زبانه مکانیکی درب را نگه می‌دارد و از باز شدن درب پیشگیری می‌کند. این نوع قفل‌ها نیز به لحاظ عملکردی به دو نوع متفاوت تقسیم می‌شوند که شامل موارد زیر است:

  • Fail Safe: این نوع قفل‌ها نیاز به ولتاژ برای قفل کردن درب دارند و بیشتر در مکان‌هایی که نیاز به ایمنی بیشتری دارند به کار گرفته می‌شوند.
  • Fail Secure: این نوع قفل‌ها نیز نیاز به ولتاژ برای باز کردن درب داشته و بیشتر برای مکان‌هایی که نیاز به امنیت دارند به کار برده می‌شوند.

دقت فرمایید در زمان صدور اجازه تردد توسط دستگاه‌های کنترل تردد، درب تنها با هل دادن یا کشیدن باز خواهد شد.

پیشنهاد مطالعه: لیست قیمت انواع دستگاه کنترل تردد

جمع‌بندی

ما در این مقاله به عملکرد انواع قفل الکترونیکی درب پرداختیم. قفل های برقی یکی از اصلی‌ترین اجزای مکمل دستگاه‌های کنترل تردد یا کنترل اکسس هستند که بر اساس نوع عملکرد و مکانیسم و کارایی تقسیم‌بندی می‌شوند. استفاده از چنین سیستم‌هایی باعث افزایش امنیت و ایمنی مکان‌های مختلف شده و در واقع با استفاده از چنین قفل‌هایی می‌توان کارایی دستگاه‌های کنترل تردد را به مراتب افزایش داد.

:References

  • https://www.ambassadorlocksmiths.com.au/types-of-electronic-lock-systems/
  • https://www.adiglobaldistribution.pr/types-of-door-locks
4.5/5 - (4 امتیاز)

نظرات

  • عکس اطمینان
    اطمینان تاریخ 02 آبان 1402

    بهترین قفل برای ورود و خروج طلافروشی لطفا؟

    پاسخ تایید شده
    • عکس ایران اکسس
      ایران اکسس تاریخ 06 آبان 1402

      درود بر شما نوع قفل به جنس درب طلافروشی بستگی داره ولی معمولا از قفل های مقابل برقی یا استریک استفاده میشه همراه با ریموت برای بازکردن درب از داخل مغازه.

      پاسخ تایید شده
  • عکس سپند
    سپند تاریخ 08 مرداد 1402

    واقعا جالبه که هنگامی که قفل الکترونیکی درب دارید، می‌تونید از راه دور درها را قفل و باز کنید و همچنین قفل بودن یا نبودن آنها را کنترل کنید. می تونید از یک جا کلیدی، ماشین خود، یک برنامه تلفن همراه یا یک کد کلید برای باز کردن قفل آنها استفاده کنید. اینها ابتدا در اتومبیل ها یافت شدند، اکنون در خانه ها و آپارتمان ها نیز موجود هستند. واقعا پیشرفت تکنولوژی هر روز جذاب تر و بهتر میشه

    پاسخ تایید شده
  • عکس شیما
    شیما تاریخ 08 مرداد 1402

    قفل درب برقی از نوع ریموت دار هم هست؟ مشکل اینه که ما برای درب ورودی سالن زیبایی از سیستم اثرانگشتی استفاده کردیم (البته برای تردد پرسنل سالن)، چون تعداد مراجع کننده زیاده، منشی واقعا سختش میشه که در طول روز نزدیک 100 بار بلند شه و درب رو باز کنه، از طرفی امکان بازگذاشتن درب هم وجود نداره چون محل سالن تو پاساژ پر رفت و آمد هست. دنبال راه حل این موضوع هستیم

    پاسخ تایید شده
  • عکس فاضل
    فاضل تاریخ 06 مرداد 1402

    سلام. در مورد قفل مقابل برقی، تفاوت دو نوع Fail Safe و Fail Secure رو متوجه نشدم لطفا بیشتر توضیح بدید. تشکر

    پاسخ تایید شده
    • عکس ایران اکسس
      ایران اکسس تاریخ 08 مرداد 1402

      سلام در حالت fail safe، در صورت قطع برق، قفل به صورت باز خواهد بود و امکان تردد وجود خواهد داشت چرا که اولویت حفظ امنیت افراد در محیط است، در حالت fail secure در صورت قطع جریان برق، درب بسته باقی خواهد بود و اولویت حفظ امنیت مکان یا محوطه مورد نظر خواهد بود.

      پاسخ تایید شده
  • عکس سمانه
    سمانه تاریخ 05 مرداد 1402

    دستگاه هایی که دستگیره دارند و با رمز یا اثرانگشت فعال میشن، هم جز قفل الکترونیکی محسوب میشن؟؟ چون تصور من اینه که اونها خودشون به صورت مجزا سیستم کنترل تردد محسوب میشن و نباید به اونها گفت قفل

    پاسخ تایید شده
  • عکس شیما صمیعی
    شیما صمیعی تاریخ 03 مرداد 1402

    جالب بود، من نمیدونستم قفل ها انواع safe و secure دارند والان میدونم که برای قسمتهایی مثل اتاق سرور میتونیم از قفل fail secure استفاده کنیم، اما برای درب ورودی سازمان، حالتsafe fail که جان افراد حفظ بشه!

    پاسخ تایید شده

کاربر عزیز نظر شما در مورد این مقاله چیست؟