دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا یا گفتار چیست؟

دستگاه تشخیص صدا یا گفتار چیست؟
زمان:
نویسنده: ایران اکسس
به‌روزرسانی: ۱۲ / ۱۰ / ۱۴۰۱

فناوری تشخیص صدا یک راهکار بیومتریک است که توانایی رمزگشایی صدای انسان را دارد. این فناوری که با عنوان تشخیص گفتار نیز شناخته می‌شود، در سال های اخیر بیشتر مورد توجه کاربران قرار گرفته است. یکی از کاربردهای این فناوری، استفاده از آن در سیستم‌های ثبت و کنترل تردد است و دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا یکی از جدیدترین محصولاتی است که در این حوزه تولید و روانه بازار شده است. در ادامه با سیستم تشخیص صدا و نحوه عملکرد آن آشنا می­شویم.

دستگاه تشخیص صدا چیست ؟

صدای انسان نیز جزو شناسه‌های بیومتریک است که ویژگی‌های منحصر به فردی دارد، یعنی ویژگی‌های صدای هر فرد متفاوت از دیگران است. فناوری تشخیص صدا از این ویژگی‌ها برای احراز هویت افراد استفاده می‌کند.

دستگاه تشخیص صدا (Voice Recognition Attendance Device) قابلیت شناسایی شخص گوینده را دارد و مشخص می‌کند که هر صدا متعلق به یک فرد است. بر خلاف تشخیص گفتار که کلمات گفته شده را مشخص می‌کند، تشخیص صدا الگوها و عناصر بی‌شماری را تجزیه و تحلیل می‌کند تا صدای یک فرد را از سایر افراد متمایز کند.

تا اواسط دهه 1980، فناوری تشخیص صدا در صنایع اسباب‌بازی کودکان به ساده‌ترین شکل مورد استفاده قرار می‌گرفت. اسباب بازی‌هایی مانند تدی راکسپین (1985)، عروسک زنده پاملا (1986)، میکی ماوس سخنگو (1986)، قابلیت تشخیص گفتار را داشتند. اما توسعه این فناوری به شکل حرفه‌ای از سال 1990 میلادی شروع شد.

در سال 1990، شرکت Dragon (دراگون) اولین سیستم تشخیص صدا در جهان را با عنوان Dragon Released معرفی کرد. این شرکت فناوری خود را توسعه داده و یک نسخه جدید از سیستم تشخیص صدا با Dragon NaturallySpeaking ارائه کردند. این فناوری توانایی شناسایی 100 کلمه در دقیقه را داشت. در سال 1996 اولین پورتال فعال صوتی (VAL) توسط BellSouth ساخته شد.

این فناوری توسط شرکت‌های مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است. برای مثال به چند نمونه زیر توجه کنید:

  • شرکت مایکروسافت در سال 2002، فناوری تشخیص گفتار را در محصولات اداری خود پیاده‌ سازی کرد.
  • شرکت NSA در سال 2006 از تشخیص گفتار برای جداسازی کلمات کلیدی هنگام تجزیه و تحلیل مکالمات ضبط شده استفاده کرد.
  • گوگل در سال 2007 یک سرویس دایرکتوری تلفنی با نام GOOG-412 را راه‌اندازی کرد که راه را برای سایر محصولات تشخیص صدا هموار کرد.

سیستم های جدید تشخیص صدا، توانایی بیشتری برای درک صداهای انسانی داشته و در این زمینه پیشرفت محسوسی داشته‌اند. به عنوان مثال، در پایان سال 2016، فناوری تشخیص گفتار مایکروسافت به سطحی از درک مشابه با خود انسان‌ها رسید و نرم افزار تشخیص صدای گوگل نیز مدتی بعد به سطح دقت تشخیص 95 درصد رسید. در حال حاضر با توسعه فناوری تشخیص صدا، قدرت این تکنولوژی بسیار دقیق‌تر شده است.

یکی از کاربردهای جدید فناوری تشخیص صدا، دستگاه‌های حضور غیاب و کنترل تردد هستند. دستگاه حضور و غیاب تشخیص صوت، یک سیستم ورود و خروج بیومتریک است که با تشخیص صدای کاربران، تردد آنها را ثبت می‌کند. برای استفاده از این دستگاه ابتدا باید نمونه‌ای از صدای شما بر روی سیستم ضبط شود. دستگاه تشخیص صدا، صدا و گفتار ضبط شده را تجزیه و تحلیل کرده و به صورت الگوهایی در حافظه خود نگه می‌دارد. در زمان ورود و خروج، صدای پرسنل با الگوهای ذخیره شده مطابقت داده شده و در صورت تأیید، تردد ثبت خواهد شد.

سیستم تشخیص صدا چه کاربردی دارد؟

یکی از کاربردهای فناوری تشخیص صدا در شناسایی و احراز هویت افراد است. به طور مثال می‌توان از آن برای رمز گشایی تلفن همراه استفاده کرد. دستگاه کنترل تردد و حضور و غیاب تشخیص صدا نیز از جمله تجهیزاتی است که از این تکنولوژی استفاده می‌کند.

سیستم تشخیص صدا چه کاربردهایی دارد؟ فناوری تشخیص کلام، گفتار یا صدا چه کاربردهایی دارد؟

علاوه بر این از تشخیص صدا می‌توان به عنوان جایگزینی برای تایپ کردن در موتورهای جستجو مانند گوگل استفاده کرد.

تشخیص صدا می‌تواند راهکار مناسبی برای کنترل لوازم دیجیتال و هوشمند منزل نیز باشد. ( کاربرد در هوشمند سازی منازل)

چه شرکت هایی در ایران دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا را ارائه میدهند؟

در حال حاضر مدل‌های محدودی از دستگاه حضور وغیاب تشخیص صدا در بازار وجود دارد. ایران اکسس یکی از شرکت‌هایی است که این مدل را به شما ارائه می‌دهد که می‌توانید با خیال راحت خرید نمایید.

مزایای سیستم حضور و غیاب تشخیص گفتار

صرف نظر از نحوه استفاده از این روش ، استفاده از دستگاه حضور و غیاب تشخیص گفتار مزایا و معایبی دارد. برخی از مزیت‌های این سیستم عبارتند از:

  • دسترسی‌پذیری: فعال‌سازی صوتی به تعداد بیشتری از کاربران اجازه می‌دهد تا راحت‌تر از این دستگاه استفاده کنند. دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا، یک راهکار بسیار مناسب برای افراد دارای معلولیت به ویژه افراد کم‌بینا و نابیناست که به راحتی نمی‌توانند از سایر روشها مانند کارت، انگشت، چهره استفاده نمایند.
  • رعایت بهداشت: دستگاه حضور و غیاب تشخیص گفتار، یک سیستم شناسایی بدون تماس است و برای احراز هویت و ثبت تردد نیاز به تماس فیزیکی با دستگاه نیست. از این رو یک راهکار کاملاً بهداشتی محسوب می‌شود.
  • راحتی کاربران: استفاده از صدا و گفتار بسیار راحت‌تر از کارت، انگشت و چهره است. کاربران زیادی گفته‌اند که بدلیل اینکه مجبور نیستند نگران مشکلات انگشت یا چهره و یا گم شدن کارت‌شان باشند، طرفدار دستگاه‌هایی مانند تشخیص صدا هستند.
  • سرعت بالا: دستگاه های حضور و غیاب تشخیص صدا یا کلام، از سنسورهای قدرتمندی برای شناسایی صدا استفاده می‌کنند و می‌توانند با سرعت بیشتری کارکنان را شناسایی و تردد آنها را ثبت کنند. از این رو گزینه مناسبی برای شرکت‌های با تعداد پرسنل زیاد هستند.

حال که با مزایای این سیستم نسبتا نوپا آشناشدید، بد نیست نگاهی نیز به معایب آن بیندازیم.

معایب دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا

هر سیستمی در کنار نکات مثبت و مزایا، دارای نقاط ضعف نیز می‌باشد. در ادامه با برخی از معایب دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا آشنا می‌شویم.

  • هزینه: دستگاه های حضور و غیاب تشخیص صدا، ممکن است برای برخی افراد پرهزینه باشد. به طور کلی دستگاه‌های بیومتریک بدون تماس مانند تشخیص چهره، تشخیص صدا، عنبیه و … قیمت بالاتری نسبت به سیستم‌های کارتی و انگشتی دارند.
  • عدم دقت: اگرچه دقت فناوری فعال سازی صدا در چند سال گذشته به طور چشمگیری افزایش یافته است، اما هنوز هم کامل نیست. احتمالاً هنگام استفاده از فعال‌سازی صوتی همچنان با برخی خطاهای جزئی مواجه خواهید شد. این فناوری نیاز به یادگیری بیشتر دارد، یعنی هر چه بیشتر از آن استفاده کنید، قدرت تشخیص بهبود یافته و کار با آن ساده‌تر خواهدبود.
  • محدودیت‌ها: یکی از محدودیت‌های استفاده از دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا، این است که باید محیطی آرام و بی سر و صدا برای آن فراهم کنید، تا بتواند صدای کاربران را به خوبی تشخیص دهید. وجود صداهای محیطی مختلف ممکن است در شناسایی و تشخیص کاربران تأثیر بگذارد.

با این حال، بسته به نحوه تعامل شما با فناوری فعال سازی صدا و استفاده از آن، ممکن است مزایای آن بیشتر از معایب باشد (یا برعکس). همه چیز بستگی به نوع تجربه ای دارد که می‌خواهید با تشخیص صدا داشته باشید.

انواع سیستم تردد شناسایی از طریق صدا

انواع مختلفی از سیستم‌های تشخیص صدا وجود دارد که در زیر چتر بزرگتر فناوری فعال سازی صدا قرار می‌گیرند. انواع رایج سیستم‌های تشخیص صدا عبارتند از:

انواع سیستم شناسایی و تشخیص گفتار سیستم های شناسایی صدا چه کاربردهایی دارد؟

  • سیستم‌های وابسته به بلندگو: قبل از استفاده نیاز به آموزش دارد و بنابراین برای عملکرد به بلندگو وابسته است. کاربران ممکن است مجبور باشند مجموعه ای از کلمات، عبارات و جملات را برای کمک به آموزش سیستم بخوانند.
  • سیستم های مستقل از بلندگو: قبل از استفاده نیازی به آموزش ندارد و از قبل قادر به درک بیشتر صدای کاربران است. بسیاری از دستیارهای صوتی محبوب از سیستم های مستقل از بلندگو استفاده می‌کنند.
  • تشخیص گسسته گفتار: کاربران را ملزم می‌کند که کلمات را یکبار یا با مکث بین هر کلمه بیان کنند، زیرا سیستم فقط می‌تواند کلمات و معانی آنها را به صورت جداگانه درک کند.
  • تشخیص گفتار پیوسته: به کاربران اجازه می‌دهد در هنگام تعامل با سیستم با سرعت عادی صحبت کنند.
  • زبان طبیعی: می‌تواند کلمات کاربر و معنای آنها را درک کند و همچنین می‌تواند به سؤالات پاسخ دهد، دستورات را کامل کند یا اطلاعات درخواستی را ارائه دهد.

حال که با سیستم تشخیص صدا آشنا شدیم، این سوال پیش میآید که امنیت سیستم به چه صورت است؟! در ادامه به این سوال پاسخ خواهیم داد.

آیا فناوری کنترل صدا امن است؟

استفاده از فناوری تشخیص صدا مانند هر فناوری دیگری چون سیستم‌های پرداخت الکترونیکی، تشخیص اثر انگشت، تشخیص چهره و … خالی از ریسک نیست و ممکن است هنگام استفاده از هر نوع فناوری صوتی فعال، خطراتی را متحمل ‌شوید. تهدیدات رایج شامل دسترسی هکرها به اطلاعات خصوصی شما، کپی کردن صدای شما برای انجام دستورات یا خرید، یا استفاده از نرم افزار تشخیص صدا برای کنترل سایر موارد است. اینها تهدیدات واقعی حریم خصوصی و امنیتی هستند که می‌توانند اطلاعات حساس، امور مالی و خانه شما را به خطر بیندازند.

البته به این نکته توجه داشته باشید که تکنولوژی تشخیص هویت از روی صدا، نسبت به راهکارهای بیومتریک دیگر مانند اثر انگشت و تشخیص چهره، کمتر شناخته شده است و از این رو کمتر مورد توجه هکرها و افراد سودجو قرار می‌گیرد.

از طرف دیگر مانند هر فناوری دیگر، این تکنولوژی نیز مدام در حال توسعه است، به صورتیکه استفاده از دستگاه های تشخیص صدای جدید بسیار راحت‌تر و امن‌تر از تجهیزات قدیمی است.

آیا تکنولوژی شناسایی صدا که در دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا وجود دارد، امن است؟ فناوری تشخیص گفتار یا صدا تا چه اندازه قابل اطمینان است؟

تهدیدات و خطرات این فناوری در دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا نیز بسیار کمتر است، چرا که هیچ نفعی از هک و کپی صدای شما، عاید هکرها و افراد سودجو نمی‌شود و سیستم‌های جدید نیز به خوبی صدای شما را از صدای ضبط شده تشخیص می‌دهند.

فضای مناسب برای نصب سیستم تشخیص صدا

بهترین فضا برای استفاده از دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا، مکانی است که سر و صدا و شلوغی نداشته باشد. از این رو این مدل دستگاه، مناسب نصب در کارگاه‌های شلوغ با سر و صدای دستگاه‌های تولید و همهمه پرسنل نیست.

برای نصب و استفاده از دستگاه تشخیص صدا، بهتر است یک محیط آرام را انتخاب نمائید.

قیمت دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا

قیمت دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا به مدل و نحوه عملکرد آن دارد. از این رو با قیمت‌های متنوعی در بازار ارائه می‌شوند. بیشتر سیستم های تشخیص صدا که در بازار ایران عرضه می‌شود، قیمتی در حدود 10 تا 70 میلیون تومان دارند.

نتیجه گیری

دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا، گفتار یا صوت، یک سیستم بیومتریک است که با استفاده از الگوهای صدا و گفتار پرسنل، آنها را شناسایی می‌کند. این تکنولوژی یک راهکار نسبتاً جدید است که بر روی سیستم‌های ورود و خروج مورد استفاده قرار می‌گیرد.

یکی از مزیت‌های رقابتی دستگاه تشخیص صدا، این است که می‌توانید از آن برای کارکنان معلول از جمله نابینایان استفاده کنید. سرعت تشخیص بالا، رعایت بهداشت و راحتی کاربران از جمله سایر مزایای این فناوری هستند.

اگر قصد خرید دستگاه حضور و غیاب را دارید، می‌توانید با همکاران ما در شرکت ایران اکسس تماس بگیرید.

 

منبع:

  • https://www.verizon.com/articles/speech-recognition-technology/

4.8/5 - (6 امتیاز)

نظرات

  • عکس FR
    FR تاریخ 17 دی 1401

    اونوقت اگر کسی تقلید صدا بلد بود تکلیف چیه؟

    پاسخ تایید شده
    • عکس ایران اکسس
      ایران اکسس تاریخ 29 دی 1401

      این مورد رو باید بررسی و امتحان کنیم :))

      پاسخ تایید شده
  • عکس سایه
    سایه تاریخ 15 دی 1401

    جالب بود تا حالا راجع به دستگاه تشخیص صدا نشنیده بودم. لطفا یه مقایسه از این دستگاه و دستگاه تشخیص چهره از نظر قیمت و امنیت داشته باشید که بهتر بتونیم انتخاب کنیم.

    پاسخ تایید شده
  • عکس ابراهیم
    ابراهیم تاریخ 28 مهر 1401

    سلام روزتون بخیر مقاله خوب و کاملی بود برند ویردی هم دستگاه تشخیص صدا داره؟

    پاسخ تایید شده
    • عکس ایران اکسس
      ایران اکسس تاریخ 29 مهر 1401

      وقت بخیر ممنون از توجهتون خیر، در حال حاضر برند Virdi دستگاه های کنترل تردد و حضور و غیاب با تکنولوژی تشخیص عنبیه، شناسایی چهره و اثرانگشت، کارت و رمز ارائه کرده است.

      پاسخ تایید شده

کاربر عزیز نظر شما در مورد این مقاله چیست؟