آشنایی با دستگاه حضور و غیاب چند منظوره یا ترکیبی

دستگاه حضور غیاب چندمنظوره چیست؟
زمان:
نویسنده: ایران اکسس
به‌روزرسانی: ۲۶ / ۰۷ / ۱۴۰۲

در زمانهای گذشته ثبت ورود و خروج پرسنل محدود به یک یا دو روش محدود شامل ورود رمز یا کارت بود. اما به لطف رشد تکنولوژی در حال حاضر راهکارهای متنوعی جهت ثبت تردد کارکنان وجود دارد. در این بخش با دستگاه حضور غیاب ترکیبی یا چندمنظوره و احراز هویت چند عاملی آشنا خواهیم شد. اگر علاقمند به این موضوع هستید، تا انتها همراه ما باشید.

همانطور که گفتیم، امروزه راهکارهای مختلفی جهت مدیریت حضور و غیاب مورد استفاده قرار می‌گیرد. رمز، کارت، راهکارهای بیومتریک (چهره، انگشت، عنبیه، کف دست)، راهکارهای مبتنی بر موبایل ( NFC، Qrcode، Gps و Bluetooth) از جمله روش‌های متداولی هستند که بر روی سیستم‌های کنترل تردد مورد استفاده قرار می‌گیرند. این فناوری‌ها می‌توانند به صورت مجزا یا به صورت ترکیبی بر روی یک دستگاه حضور و غیاب به کار گرفته شوند.

دستگاه حضور غیاب ترکیبی چیست ؟

همانطور که می‌دانید به طور کلی از 3 عامل برای شناسایی و احراز هویت استفاده می‌شود:

  • آنچه که شخص می‌داند (اطلاعاتی که به همراه دارد)، مانند رمز (کلمه عبور)
  • آنچه که شخص به همراه دارد، مانند کارت، تگ، مچ‌بند، موبایل و …
  • آنچه جزو مشخصات و ویژگی‌های فرد است، مانند اثر انگشت، چهره، رگهای خونی کف دست، عنبیه و …

دستگاه حضور و غیاب ترکیبی یا چند منظوره سیستمی است که دارای دو یا چند روش ثبت تردد است. به طور مثال وقتی شما یک دستگاه ساعت زنی اثر انگشتی خریداری می‌کنید، احتمال دارد که سیستم مورد نظر در کنار اسکنر اثر انگشت، دارای کارتخوان نیز باشد. به این نوع سیستمها، دستگاه حضور و غیاب ترکیبی یا سیستم حضور و غیاب چند منظوره می‌گویند.

در حال حاضر بیشتر سیستم‌های ثبت ورود و خروج پرسنل به صورت چند عاملی یا فاکتوری تولید و عرضه می‌شوند و کمتر سیستمی به صورت تک عاملی تولید می‌شود. از جمله پرکاربردترین تجهیزات ساعت زنی موجود در بازار که به صورت ترکیبی تولید می‌شوند، می‌توان به دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی-کارتی، تشخیص چهره-کارتی، اثر انگشتی-تشخیص چهره، اثر انگشتی، تشخیص چهره، کارتی و … اشاره کرد.

شما می‌توانید از هر کدام از روشهای موجود به صورت جداگانه استفاده کنید و یا به صورت ترکیبی این فناوری‌ها را به کار ببرید.

دستگاه حضور و غیاب ترکیبی با عناوینی مانند احراز هویت چند عاملی یا احراز هویت چند فاکتوری و چند منظوره نیز شناخته می‌شود.

احراز هویت چند عاملی چیست ؟

احراز هویت چند عاملی یا  Multi Factor Authentication (MFA)؛ یک راهکار امنیتی است که هویت افراد را با استفاده از چندین فاکتور بررسی و تأیید می‌کند ( استفاده از بیشتر از یک روش به صورت همزمان برای شناسایی افراد).

به طور مثال نحوه عملکرد دستگاه حضور و غیاب ترکیبی کارتی-اثر انگشتی به این صورت است که فرد ابتدا کارت خود را به سیستم نشان داده و پس از تأیید کارت بلافاصله انگشت خود را بر روی حسگر انگشت قرار می‌دهد. در صورتیکه هر دو مرحله یعنی کارت و اثر انگشت توسط سیستم تأیید شود، تشخیص یا تأیید هویت صورت گرفته است و اگر هر یک از مراحل تأیید نشود، عمل شناسایی موفقیت آمیز نخواهد بود.

کاربردهای احراز هویت چند عاملی به چه معناست؟ کاربرد احراز هویت چند فاکتوری یا ترکیبی در بخش سخت‌افزای و تجهیزات الکترونیکی

یکی از کاربردهای احراز هویت چند عاملی، بر روی سیستم‌های کنترل دسترسی به داده‌ها و سایتهاست که افراد ابتدا رمز خود را وارد می‌کنند و سپس از طریق اثر انگشت یا چهره مورد شناسایی قرار می‌گیرند و در صورت تأیید نهایی امکان دسترسی به سایت یا داده‌ها راخواهند داشت.

احراز هویت چند عاملی یا ترکیبی در بخش سخت‌افزای و تجهیزات الکترونیکی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جمله سیستم تأیید دسترسی به گوشی‌های هوشمند، دستگاه های کنترل تردد (اکسس کنترل) و سیستم‌های حضور و غیاب.

مزایای دستگاه حضور و غیاب ترکیبی یا چند منظوره

از مزیت های دستگاه ترکیبی حضور و غیاب میتوان به موارد زیر اشاره داشت:

  • سیستم حضور و غیاب چند منظوره، انتخاب‌های بیشتری جهت ثبت تردد کارکنان در اختیار شما قرار می‌دهد که با توجه به شرایط و نیازهای مجموعه‌ کاری خود می‌توانید از هر کدام از آنها به تنهایی و یا به صورت ترکیبی استفاده کنید.
  • از آنجا که دستگاه حضور و غیاب ترکیبی دارای دو یا چند روش برای ثبت تردد است، نگرانی و مشکلات شناسایی کارکنان به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد. به طور مثال اگر دستگاه کارتی-اثر انگشتی خریده‌اید و برای ثبت تردد کارکنان از انگشت استفاده می‌کنید. برای تعداد محدودی از پرسنل که مشکل کیفیت پائین اثر انگشت یا عدم اثر انگشت دارند، می‌توانید از کارت برای ثبت ورود و خروج استفاده نمائید.
  • احراز هویت چند عاملی گزینه بسیار مناسبی برای اماکنی است که امنیت ورود و خروج در آنها بسیار حائز اهمیت است. اگر برای هک یا جعل هر یک از روشهای شناسایی جدید، شانس کمی قائل باشیم، قطعاً هک یا شکستن قفل چند روش به خصوص روشهای بیومتریک، امری محال خواهد بود. بنابراین با به کارگیری احراز هویت چند عاملی توسط دستگاه حضور و غیاب ترکیبی، می‌توان امنیت بیشتری در ورود یا خروج افراد اعمال کرد.

واما در مورد مشکلات دستگاه حضور غیاب چند منظوره نیز لازم است اطلاعاتی داشته باشید که در ادامه مقاله به آنها می پردازیم.

معایب دستگاه ثبت تردد به صورت ترکیبی

احراز هویت چند عاملی در کنار مزایایی که دارد، شامل چالش‌هایی نیز می‌شود که در صورت استفاده، باید به آن توجه داشت.

  • مهمترین چالشی که در استفاده از احراز هویت چند عاملی باید مورد توجه قرار بگیرد، وقت‌گیر بودن آن است. قطعاً ثبت تردد با یک فاکتور سریع‌تر از ثبت با دو یا چند عامل است. بنابراین در ادارات و سازمان‌هایی که ترافیک ورود و خروج سنگینی دارند، باید به فکر راهکاری برای عبور از این چالش باشند. به طور مثال می‌توانند تعداد دستگاه های حضور و غیاب ترکیبی را افزایش دهند.
  • یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است استفاده از روش ترکیبی بر روی دستگاه حضور و غیاب ایجاد کند، ایجاد اختلال در شناسایی هر یک از فاکتورهاست. به طور مثال اگر از روش احراز هویت چند عاملی با استفاده از رمز-کارت-اثر انگشت استفاده می‌کنید، با فراموشی رمز یا گم شدن کارت و یا ایجاد جراحت بر روی انگشت، احراز هویت تکمیل نشده و امکان ثبت تردد یا عبور از گیت تردد فراهم نخواهد شد.

معایب دستگاه ثبت تردد به صورت چندعاملی سیستم حضور و غیاب چندفاکتوری چه معایبی دارد؟؟

موارد عنوان شده، رایج ترین مشکلات سیستم های تشخیص هویت چند عاملی بود که سعی کردیم اطلاعاتی هر چند مختصر را در اختیار شما قرار دهیم.

از احراز هویت چند عاملی بیشتر در چه مراکزی استفاده می‌شود؟

همانطور که با نحوه عملکرد دستگاه حضور و غیاب ترکیبی آشنا شدیم، استفاده از سیستم شناسایی چند منظوره بیشتر برای ارتقاء امنیت ورود و خروج و جلوگیری از جعل یا هک دستگاه حضور و غیاب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اگر در مجموعه‌ای برای مدیریت حضور و غیاب پرسنل از دو  فاکتور کارت و چهره به صورت ترکیبی استفاده شود، امکان جعل یا سوء استفاده از آن تقریباً وجود نخواهد داشت. بنابراین مراکزی که به دنبال جلوگیری از تقلب و دستکاری ساعات ورود و خروج از طریق دستگاه حضور و غیاب هستند، می‌توانند از این روش استفاده نمایند.

اگرچه امنیت سیستم های چند عاملی نسبت به دستگاههای تک عاملی بسیار بالاست، اما توصیه می شود همیشه اطلاعات خود را در خصوص روشهای تقلب یا  حک در دستگاههای حضور و غیاب به روز نگهدارید.

احراز هویت چند عاملی در سیستم‌های کنترل تردد (اکسس کنترل) کاربرد بیشتری دارد. از آنجا که هدف اصلی از به کارگیری دستگاه‌های اکسس کنترل، ارتقاء امنیت در ورود و خروج و جلوگیری از ورود افراد متفرقه و غیر مجاز است، بنابراین به کارگیری یک دستگاه کنترل تردد چند عاملی می‌تواند نقش مهمی در این راستا ایفاء کند. مراکز امنیتی، نظامی، ادارات و وزارتخانه‌ها و سایر اماکنی که حفظ امنیت آنها اولویت دارد، از جمله مشتریان ثابت این سیستم‌ها هستند.

مشاهده امکانات، مشخصات فنی و قیمت دستگاه‌های کنترل تردد و حضور غیاب چند فاکتوری

چکیده

احراز هویت چند عاملی (MFA) راهکار بسیار مناسبی برای ارتقاء امنیت ورود و خروج در سازمان‌ها، شرکت‌ها و اماکن مختلف است. از جمله کاربردهای این روش، استفاده از آن بر روی دستگاه حضور و غیاب یا کنترل تردد ترکیبی است. شرکت‌هایی که به مقوله امنیت در تردد کارکنان و سایر افراد اهمیت می‌دهند، می‌توانند با به کارگیری سیستم یا دستگاه حضور غیاب چند منظوره قدم بزرگی در این راستا بردارند.

دستگاه حضور و غیاب ترکیبی با استفاده از احراز هویت چند فاکتوری، بهبود دقت شناسایی و تطابق، قابلیت اطمینان و امنیت در برابر حملات جعلی را برای شما به ارمغان می‌آورد.  به این ترتیب سیستم های شناسایی چند منظوره کاستی‌های سیستمهای تک فاکتوره را نخواهند داشت.

خرید دستگاه حضور و غیاب چند منظوره  فقط به منظور استفاده از روش احراز هویت چند فاکتوری نیست. بلکه شما می‌توانید از این سیستم‌ها به صورت تک عاملی نیز استفاده نمائید. به طور مثال وقتی از دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی-تشخیص چهره استفاده می‌کنید. می‌توانید با تعریف این دو شناسه برای تمامی کاربران، آنها را برای استفاده از هر دو روش آزاد بگذارید تا بتوانند از بهترین روشی که در لحظه شناسایی می‌شوند، استفاده نمایند. این روش عملکرد، کارایی و ظرفیت (تعداد کاربرانی که از دستگاه استفاده می‌کنند) سیستم را به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش خواهد داد.

اگر قصد خرید دستگاه حضور و غیاب ترکیبی یا چند عاملی را دارید، می‌توانید با کارشناسان ما در شرکت ایران اکسس در تماس باشید.

4.6/5 - (7 امتیاز)

نظرات

  • عکس سجاد بهبهانی
    سجاد بهبهانی تاریخ 27 مهر 1402

    روز بخیر ممنون بابت ارائه مقاله خوب و کاملتون در تکمیل مقاله من ی توضیح لازم هست که بگم خدمت همه دوستانی که در استفاده از دستگاه های تردد با امکان شناسایی چند فاکتور هنوز تردید دارند، 1- زمانی که از چند عامل به صورت همزمان (چهره + کارت یا اثرانگشت + چهره یا کارت +چهره + اثرانگشت) استفاده میشه، چنانچه دستگاه خوب و با کیفیت تهیه کرده باشید، تمام فرایند شناسایی در کمتر از 2 ثانیه انجام میشه، در نتیجه زمان بر نیست چون ی سری افراد معتقدند این دستگاه ها دیر شناسایی رو انجام میدن و خطای بالا دارند، توجه کنید که کیفیت دستگاه و آموزش درست خیلی مهمه 2- مزیت دیگه این دستگاه ها اینه که میتونید انتخاب کنید که شناسایی به صورت با هم یا جدا جدا باشه، یعنی برای ورود به یک محیط امنیتی مثل خزانه بانک، دستگاه اثرانگشت و چهره کاربر رو شناسایی کند و در صورت تایید اجازه ورود صادر شود، یا برای فرایند حضور غیاب یا چهره یا اثرانگشت را بررسی نماید، یعنی دستگاه بسیار منعطف هست. 3- مورد دیگه اینکه اگر مثلا امکان شناسایی کاربر با اثرانگشت نباشه (به هر دلیلی مثل آسیب اثرانگشت، کثیف بودن، همراه داشتن وسیله در دست کاربر و...) امکان شناسایی سریع از طریق روش های دیگه مثل چهره، عنبیه یا کارت هم امکان پذیر هست و این باعث راحتی استفاده از دستگاه هست. همین امیدوارم مفید بوده باشه

    پاسخ تایید شده
  • عکس عماد
    عماد تاریخ 26 اسفند 1401

    خوشبختانه یا متاسفانه الان بیشتر دستگاههای تردد در بازار از برندهای مختلف به صورت چندعاملی ارائه شدند و شما نمیتونی مثلا فقط دستگاه اثر انگشتی یا فقط کارت داشته باشید

    پاسخ تایید شده
  • عکس مهران دلگشا
    مهران دلگشا تاریخ 13 آذر 1401

    سلام وقت شما بخیر اگر سوال من رو پاسخ بدید ممنون میشم دستگاه های ورود و خروج ترکیبی این امکان رو دارند که برای مواقع اضطراری، مثلا سرقت بانک یا طلافروشی، درب اتاق یا گاو صندوق رو باز کنند اما آلارم برای پلیس هم ارسال کنند؟ یا دقیق تر بپرسم؛ در حالت عادی برای تردد از اثرانگشت دست راست و چهره استفاده بشه، اما در مواقع خطر از اثر انگشت دست چپ و چهره استفاده بشه؟؟

    پاسخ تایید شده
    • عکس ایران اکسس
      ایران اکسس تاریخ 28 آذر 1401

      درود بر شما بله، این امکان در دستگاه های کنترل تردد وجود داره، در دستگاه های ویردی، این مورد با عنوان Duress finger قرار داده شده که طبق توضیحات خودتون، در مواقع خطر میشه از این قابلیت استفاده کرد. در واقع به این روش، درب برای ورود به موقعیت مورد نظر باز میشه و آلارم و اخطار خطر در نرم افزار نمایش داده میشه و ایمیل به ادمین ارسال میشه. امکان ارسال پیامک هم وجود داره که مستلزم استفاده از پنل ارسال پیامک هست.

      پاسخ تایید شده

کاربر عزیز نظر شما در مورد این مقاله چیست؟