حضور و غیاب در زمان دریافت بیمه بیکاری به دلیل اطمینان یافتن اداره کار از عدم اشتغال شخص بیمه بگیر و آمادگی وی برای پذیرفتن شغل جدید است. ممکن است که برای حصول اطمینان، بازرسان اداره کار، هر از گاهی به صورت سرزده به محل زندگی شخص بیمه شده مراجعه کنند تا صحت بیکاری وی برای آنها محرز شود. با این حال استفاده از سیستم حضور و غیاب برای کنترل دقیق این مسأله راهاندازی شده است. در ادامه با نکات مهمی در خصوص نقش و کاربرد حضور و غیاب در محاسبه بیمه بیکاری و حقوق آشنا خواهید شد.
در این مقاله خواهید آموخت
نحوه ثبت درخواست و محاسبه بیمه کاری
طبق قانون کار، افرادی با حداقل ۶ ماه سابقه پرداخت حق بیمه در صورت از دست دادن شغل خود به صورت غیر ارادی و در اثر حادثه یا رخداد، مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری میشوند. در این صورت فرد باید حداکثر ۳۰ روز از تاریخ بیکاری خود، موضوع را به واحد تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرده و آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی خود یا کار مشابه اعلام نماید.
برای ثبت درخواست بیمه بیکاری، لازم است به سایت سامانه جامع روابط کار – وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی (https://prkar.mcls.gov.ir) مراجعه نموده و با تکمیل مدارک، درخواست خود را ثبت نمایند.
مبلغ بیمه بیکاری، معادل ۵۵ درصد حقوق و دستمزد شخص بیمه شده است که بر اساس تعداد افراد تحت تکفل او تا ۴ نفر و به ازای هر نفر ۱۰ درصد قابل افزایش است به شرطی که از ۸۰ درصد حقوق بیمه شده بیشتر نباشد.
نحوه محاسبه حقوق و دستمزد
معمولاً حقوق و دستمزد افراد بر اساس قانون اعمال شده از سوی وزارت کار، رفاه و امور اجتماعی محاسبه میشود. به این منظور هر ساله یک مبلغ به عنوان حقوق پایه افراد در ردههای مختلف شغلی اعلام میشود که حقوق و دستمزد فرد، مطابق با این میزان حقوق پایه به علاوه مزایا و شرایط خاصی چون حق مأموریت، مرخصی، پاداش، عیدی، اضافه کاری و… میشود.
مبنای محاسبه میزان حقوق و دستمزد کارمندان و کارگران چیست؟
در حالت کلی حقوق و دستمزد یک فرد، شامل میزان حقوق پایه مشخص شده برای یک روز در بازه زمانی یک ماه به علاوه اضافاتی چون حق مسکن، بن خرید و اولاد و امثال آن و کسوراتی مثل حق بیمه، پرداخت اقساط و… است.
ارتباط حضور و غیاب با حقوق و بیمه
بسیاری از سازمانها، ادارات و شرکتها به منظور رعایت عدالت در پرداخت حقوق افراد، با نصب سیستمهای حضور و غیاب از جمله سیستمهای اثر انگشتی، کارتی، ارائه کد، تشخیص چهره، عنبیه و… اقدام به ثبت ساعت ورود و خروج پرسنل در روزهای کاری میکنند، به این ترتیب محاسبه مواردی چون کسر کار، اضافه کار، تأخیر، تعجیل، غیبت و… به راحتی قابل ثبت و محاسبه خواهد بود.
در مورد بیمه بیکاری نیز برای احراز صحت بیکاری فرد مدعی برای دریافت بیمه بیکاری، سیستم حضور و غیاب به صورت هفتگی اقدام به ثبت حضور و غیاب و تردد فرد مورد نظر مینماید، که طی آن فرد مذکور باید در تاریخ اعلام شده در محل حاضر شده و اعلام حضور نماید، در غیر این صورت برای او غیبت رد میشود که در صورت موجه نبودن این غیبتها، پرداخت بیمه بیکاری قطع خواهد شد.
کاربرد سیستم حضوروغیاب در محاسبه دستمزد و بیمه
همانطور که در بخش قبل هم اشاره کردیم، ثبت ساعت ورود و خروج پرسنل نقش مهمی در تعیین میزان حقوق و دستمزد آنها بر اساس ساعات حضور در محل کار خواهد داشت. بنابراین همواره تلاش میشود با استفاده از روشهای قابل ثبت و استناد، مدت زمان حضور پرسنل در محل کار ثبت شده و به صورت ماهانه در زمان پرداخت حقوق نسبت به بررسی این زمان اقدام شود.
در حال حاضر سیستمهای حضور و غیاب الکترونیکی، مانند سیستم حضور و غیاب اثر انگشتی، کارتخوان، ارائه کد، تشخیص چهره، عنبیه و اسکن کف دست از جمله سیستمهایی هستند که در شرکتها، ادارات و سازمانها مورد استفاده قرار میگیرند. در این دستگاهها با تعریف کاربران برای دستگاه، ساعت ورود و خروج آنها در سیستم ثبت میشود و با توجه به امکان تعریف شیفت کاری، اضافه کاری، کسر کار، مأموریت و… در چنین دستگاههایی، امکان محاسبه دقیق دستمزد کارکنان بر اساس ساعت حضور آنها در محل کار وجود دارد.
دستگاه حضور و غیاب در محاسبه بیمه بیکاری و حقوق چه نقشی دارد؟؟
چنین دستگاههایی در مورد دریافتکنندگان بیمه بیکاری نیز کاربرد دارد. به این صورت که فرد بیمه شده در تاریخهای ارائه شده از سوی مرجع پرداخت بیمه بیکاری (وزارت کار) در محل حاضر شده و اقدام به ثبت حضور مینماید. در صورت غیبت غیر موجه در تاریخ و زمان اعلام شده، پرداخت مقرری بیمه بیکاری طبق قانون قطع خواهد شد.
سخن آخر
همانطور که میدانید مهمترین رکن محاسبه حقوق و دستمزد فرد شاغل، مدت زمان حضور او در محل کار است. بنا بر این تعریف است که حقوق و مزایای شخص مورد نظر محاسبه شده و مطابق با قانون وزارت کار به صورت ماهانه پرداخت میشود. به همین دلیل است که برای پرداخت حقوق به صورت عادلانه نیاز است که به طور دقیق ساعات حضور شخص در محل کار مشخص باشد که برای این منظور، استفاده از سیستمهای حضور و غیاب بهترین راهبرد به نظر میرسد. در مورد دریافت حقوق بیمه بیکاری نیز، چنین سیستمهایی به منظور احراز صحت بیکار بودن شخص بیمه شده در زمان دریافت حقوق بیکاری، اقدام به استفاده از سامانه ثبت حضور و غیاب در اداره کار شده است. شخص مورد نظر در زمان اعلامی اقدام به اعلام حضور توسط سیستم کرده و در موعد مقرر مبلغ بیمه بیکاری را دریافت میکند.
هدف از ارائه این مقاله، ارائه اطلاعات جامع و کافی در خصوص کاربرد و نقش حضور و غیاب در محاسبه حقوق و بیمه بیکاری، نحوه اقدام جهت ثبت درخواست و استفاده از مزایای بیمه بیکاری و در نهایت لزوم وجود سیستم حضور غیاب در شرکت ها و سازمان های بزرگ و کوچک بود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تاثیر و ضرورت وجود سیستم حضور و غیاب و کنترل تردد با کارشناسان ایران اکسس در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید