همه چیز درباره انواع دوربین مداربسته

راهنمای صفر تا 100 دوربین مداربسته
زمان:
نویسنده: ایران اکسس
به‌روزرسانی: ۲۳ / ۰۴ / ۱۴۰۲

دوربین مداربسته بخشی از سیستم‌های نظارتی و امنیتی و یکی از بهترین راهکارها برای پیشگیری از جرائم و اقدامات مجرمانه است. یک سیستم نظارت تصویری به صورت شبانه روزی، تمام نقاط تحت پوشش را در کنترل داشته و هرگونه اتفاق و رویدادی را ثبت و ذخیره می‌کند. تصاویر ضبط شده توسط این سیستم‌ها، به عنوان یک سند معتبر در محاکم قضائی کاربرد دارد و می‌توان از آن جهت ردیابی و بازداشت مجرمین استفاده کرد. در ادامه این مقاله به معرفی و بررسی انواع دوربین مداربسته و اجزای آن می پردازیم.

سیستم مداربسته چیست و شامل چه اجزایی می‌شود؟

سیستم مداربسته یا CCTV (Closed-Circuit Television) شامل دوربین مداربسته، دستگاه ذخیره سازی، نمایشگر، کابل و اتصالات است. در این سیستم تصاویر محیط توسط دوربین مداربسته ضبط شده و در یک دستگاه ذخیره سازی ذخیره می‌گردد. علاوه بر ذخیره‌سازی، امکان کنترل آنلاین تصاویر بر روی یک نمایشگر  نیز وجود دارد.

بنابراین وقتی صحبت از پکیج دوربین مداربسته می‌شود، منظور فقط دوربین نیست. در ادامه با مهم‌ترین تجهیزاتی که در یک سیستم مداربسته مورد استفاده قرار می‌گیرد، آشنا می‌شویم.

  •  دوربین مداربسته

وظیفه دوربین مداربسته، دریافت تصاویر محیط و ارسال  آن به دستگاه ذخیره سازی یا نمایشگر است.

  • دستگاه ذخیره سازی

دستگاه ذخیره‌ سازی یا ضبط کننده با نام دستگاه DVR (Digital Video Recorder) یا NVR (Network Video Recorder) نیز شناخته می‌شود. این دستگاه تصاویر را از دوربین مداربسته دریافت کرده و در حافظه خود ذخیره می‌نماید.

  • حافظه ذخیره سازی

حافظه ذخیره سازی یا هارد دیسک داخل دستگاه ضبط کننده قرار گرفته و محل ذخیره‌سازی تصاویر ارسالی از دوربین است. هارد دیسک‌ها دارای ظرفیت‌های متفاوت ذخیره سازی هستند.

  • منبع تغذیه

منبع تغذیه یا آداپتور، برق مورد نیاز تجهیزاتی مانند دوربین و دستگاه ضبط کننده را فراهم می‌سازد. برق مورد نیاز تجهیزات سیستم مداربسته معمولاً برابر با 12 ولت و از نوع DC است.

  • نمایشگر

برای مشاهده آنلاین تصاویر ضبط شده توسط دوربین مداربسته، از مانیتور یا تلویزیون به عنوان نمایشگر استفاده می‌شود.

  • کابل و اتصالات

انتقال تصاویر دوربین مداربسته از دوربین به دستگاه ضبط کننده و نمایشگر توسط کابل و اتصالات مخصوص آن صورت می‌گیرد. (به جز سیستمهای مداربسته WIFI). کابل RG59 (کواکسیال) و کابل UTP (شبکه) پرکاربردترین کابلهای مورد استفاده در این زمینه هستند.

اجزای دوربین مدار بسته چیست؟ اجزا و قطعات اصلی تشکیل دهنده در انواع دوربین مداربسته چه هستند؟

برای اتصال دوربین و دستگاه ذخیره‌سازی و سایر تجهیزات سیستم مداربسته از اتصالات مختلفی استفاده می‌شود، که مهمترین آنها کانکتور BNC و سوکت RJ45 است.

اجزای دوربین مداربسته

دوربین مداربسته شامل قطعات و اجزای مختلفی است. مهمترین این بخش‌ها عبارتند از :

  • لنز

لنز همان عدسی شیشه‌ای جلوی دوربین مداربسته است که تصویر محیط به صورت نور از طریق آن وارد دوربین می‌گردد.

  • سنسور

سنسور یا حسگر دوربین مداربسته، نور را از لنز دریافت کرده، به تصویر تبدیل می‌کند و تصویر ساخته شده را به پردازشگر ارسال می‌نماید.

  • پردازشگر

پردازشگر یا DSP تصاویر را از سنسور دریافت کرده و پردازش‌های لازم را روی آن انجام می‌دهد. تصاویر پردازش شده در نهایت به دستگاه ذخیره سازی (DVR یا NVR) فرستاده می‌شود.

  • برد اصلی

تقریباً تمامی قطعات الکترونیکی داخل دوربین مداربسته بر روی یک برد تعبیه شده‌اند. این برد توسط فیش و کانکتورهایی به سایر بخشها متصل می‌شود.

  • ماژول دید در شب

ماژول دید در شب مجموعه‌ای از برد و  LEDهای مادون قرمز است که در زمان تاریکی محیط، روشن شده و امکان تصویربرداری را فراهم می‌سازد.

  • کیس

تمام قطعات دوربین مداربسته داخل یک بدنه یا کیس قرار گرفته و توسط آن محافظت می‌شود. کیس دوربین مداربسته می‌تواند از جنس فلز یا پلاستیک باشد.

علاوه بر تجهیزات ذکر شده، از آداپتور برای تأمین برق دوربین مداربسته و از پایه جهت نصب دوربین بر روی دیوار یا سقف استفاده می‌شود.

دسته بندی انواع دوربین مدار بسته

دوربین های مداربسته بر اساس فاکتورهای مختلف دسته بندی می‌شوند. از جمله این فاکتورها می‌توان به تکنولوژی ساخت، شکل ظاهری، نوع لنز و کیفیت تصویر اشاره کرد.

انواع دوربین مداربسته از نظر تکنولوژی ساخت

دوربین‌های مداربسته از نظر تکنولوژی،  به سه گروه  آنالوگ، HD و شبکه تقسیم می‌شوند.

دوربین مدار بسته آنالوگ

این دسته اولین نسل از دوربین های مداربسته هستند که دریافت و ارسال تصاویر در آنها از طریق سیگنال آنالوگ انجام می‌شود. در سیستم‌های Analog معمولاً از کابل RG59 (کواکسیال) برای انتقال اطلاعات استفاده می‌شود.

دوربین مدار بسته HD

دوربین‌های HD ورژن ارتقاء یافته دوربینهای آنالوگ هستند و به آنها دوربین مداربسته آنالوگ HD نیز می‌گویند. این گروه از دوربین‌ها، کیفیت تصویر بهتری نسبت به مدلهای قدیمی ارائه می‌دهند. انتقال تصویر دوربین های مداربسته HD نیز توسط کابل کواکسیال انجام می‌گیرد.

دوربین مدار بسته شبکه

دوربینهای تحت شبکه یا IP نسل جدید دوربین های مداربسته هستند که انتقال تصاویر آنها به صورت دیجیتال صورت می‌گیرد. از این رو از کیفیت تصویر بسیار بالایی برخوردارند.

انتقال تصویر دوربینهای شبکه به دو صورت سیمی و یا بی‌سیم (Wifi) صورت می‌گیرد.

انواع دوربین مداربسته از نظر شکل ظاهری

یکی از مهم‌ترین فاکتورهای دسته‌بندی دوربین‌ های مداربسته، شکل ظاهری و بدنه آنهاست.

انواع دوربین مداربسته از نظر شکل ظاهری دوربین های مدار بسته یا نظارت تصویری، چه تفاوتی در شکل ظاهری دارند؟

  • دوربین مدار بسته گنبدی یا دام

دوربین دام (Dome) از رایج‌ترین انواع دوربین مداربسته است که شکلی نیم‌دایره‌ای (شبیه گنبد) دارد. این نوع دوربین بیشتر بر روی سقف نصب می‌شود.

  • دوربین بولت

این گروه از دوربین‌ها نیز بسیار پرکاربرد هستند. دوربین مداربسته بولت (Bullet) به شکل استوانه‌ای و مخروطی است و قابلیت نصب بر روی دیوار و سقف را دارد.

  •  دوربین اسپید دام

دوربین اسپید دام (Speed Dome) نوع دیگر دوربین دام است. در این مدل به علت امکان چرخش و زوم، امکان تحت پوشش دادن فضای بیشتر توسط یک دوربین وجود دارد.

  •  دوربین مداربسته صنعتی

این دوربین دارای ظاهر مستطیل شکل است و با نام Body Camera نیز شناخته می‌شود. امکان نصب انواع لنز، کاور و پایه بر روی دوربین مداربسته صنعتی وجود دارد و از این رو در کاربردهای مختلف می‌توان از آن استفاده کرد.

  •  دوربین گردان یا PTZ

این دوربین همانطور که از نامش پیداست، می‌تواند در جهات مختلف چرخیده و بر روی یک زاویه خاص زوم کند.

  •  دوربین مینیاتوری

این نوع دوربین در اندازه‌های بسیار کوچک تولید می‌شود و لنز ثابتی دارد. نام دیگر این مدل، دوربین مداربسته سوزنی یا Pin Hole است.

انواع دوربین مداربسته بر اساس نوع لنز

دوربین های مداربسته از لحاظ نوع لنز به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  • لنز ثابت یا Fix : فقط در جهتی که نصب می‌شود، تصویر برداری می‌کند.
  • لنز متغیر یا Varifocal : دارای فاصله کانونی قابل تنظیم است و می‌توان برای تصویربرداری از فواصل مختلف آن را تنظیم کرد.
  • لنز زوم یا Motorize : این لنزها قابل چرخش بوده و از زوایا یا نقاط مختلف تصویربرداری کند.

انواع دوربین مداربسته از لحاظ کیفیت تصویر

کیفیت تصویر  یا رزولوشن یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب دوربین مداربسته است. در حال حاضر دوربین‌های مداربسته با رزولوشن‌های متفاوتی تولید و عرضه می‌شوند ، که مهمترین آنها عبارتند از :

  • کیفیت تصویر یا رزولوشن 1 مگاپیکسل یا HD (1280*720)
  • رزولوشن 2 مگاپیکسل یا Full HD (1920*1080)
  • رزولوشن 3 مگاپیکسل (2048*1536)
  • رزولوشن 4 مگاپیکسل (2560*1440)
  • رزولوشن 8 مگاپیکسل یا 4K (3840*2160)

برترین برندهای دوربین مداربسته

در حال حاضر شرکت‌های بسیاری در حوزه تولید سیستم‌های نظارت تصویری از جمله دوربین مداربسته فعال هستند. در ادامه با تعدادی از معتبرترین برندهای تولید کننده دوربین مداربسته  آشنا می‌شویم:

  • هایک ویژن (HikVision)

هایک ویژن یکی از برترین تولید کنندگان سیستم های مداربسته است که در سال 2001 در کشور چین تأسیس شده است. محصولات این برند در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران مورد استفاده قرار می‌گیرد. کیفیت بالا و قیمت مناسب از جمله ویژگیهای محصولات این شرکت می‌باشد.

  • داهوا (Dahua)

شرکت داهوا یکی از بزرگترین شرکت‌های تولید کننده تجهیزات و سیستم‌های نظارت تصویری است که همیشه جزو برترین برندهای این حوزه شناخته می‌شود. این شرکت فعالیت خود را از سال 2001 در کشور چین آغاز کرده و در حال حاضر محصولات و خدمات خود را در بیش از 160 کشور عرضه می‌کند. داهوا یکی از پرفروشترین دوربین های مداربسته در ایران است.

🏷️ لیست قیمت دوربین مداربسته و سیستم ضبط تصویر

  • یونی‌ویو (Uni view)

برند UniView از سال 2011 فعالیت خود را آغاز کرده و در حال حاضر یکی از شرکتهای پیشرو در حوزه دوربین های مداربسته IP است. این برند بعد از هایک ویژن و داهوا، سومین برند در کشور چین است که در بسیاری از کشورها ارائه خدمات می‌کند.

  • اکسیس (Axis)

اولین دوربین های مداربسته تحت شبکه در سال 1996 توسط شرکت اکسیس به بازار معرفی شد. مرکز اصلی این شرکت در کشور سوئد است و محصولات آن در کشورهای مختلفی عرضه می‌شود.

  • سامسونگ (Samsung)

شرکت سامسونگ علاوه بر اینکه بازار بسیار خوبی در حوزه سیستمهای صوتی و تصویری و موبایل دارد، توانسته در بخش سیستم های مداربسته نیز، اعتبار خوبی برای خود دست و پا کند. دوربین های مداربسته سامسونگ کیفیت تصویر و قدرت دید در شب بالایی دارند.

  • سایر برندها

شرکت‌های بزرگ دیگری در حوزه تولید سیستم‌های نظارت تصویری فعالیت دارند. از جمله این شرکت‌ها می‌توان به برندهای سونی، پاناسونیک، ال جی، هایلوک، بوش و … اشاره کرد.

برندهای پرفروش دوربین مداربسته در ایران پرفروش ترین و محبوب ترین برند های فعال در ارائه دوربین مداربسته کدام است؟

علاوه‌بر این تجهیزات مداربسته بسیاری نیز به صورت Noname (بدون برند) تولید شده و روانه بازار می‌شوند.

فناوری‌های پرکاربرد در دوربین های مداربسته

دوربین های مداربسته از تکنولوژیهای مختلفی برای بهبود عملکرد خود استفاده می‌کنند. در ادامه با بعضی از این فناوریها آشنا می‌شویم.

  • دید در شب (IR)

در حال حاضر بسیاری از دوربین های مداربسته از فناوری دید در شب یا IR استفاده می‌کنند. دوربین هایی که از این فناوری استفاده می‌کنند، دارای یک برد و تعدادی LED هستند که معمولاً دور لنز نصب می‌شوند. در زمان تاریکی این LED ها روشن شده و توسط نور مادون قرمز امکان تصویر برداری باکیفیت در شب و محیط‌های تاریک را فراهم می‌سازند.

  • BLC

BLC یا Back Light Compensation به معنای جبران نور زمینه است. این قابلیت میزان روشنایی نقاط مختلف تصویر را تنظیم می‌کند. به این ترتیب اشیاء تاریک نیز به خوبی در تصویر دیده می‌شوند. به طور مثال وقتی دوربین مداربسته از درب یا پنجره‌ای تصویربرداری می‌کند که نور محیط بیرون موجب مات شدن تصویر داخل می‌شود، این قابلیت باعث رفع شدن ماتی و واضح دیده شدن تصویر داخل می‌گردد.

  • HLC

HLC یا High Light Compensation نیز مانند فناوری BLC برای جبران نور زمینه در دوربین مداربسته به کار می‌رود. HLC علاوه بر کاهش نور شدید پس‌زمینه، قسمتهای بسیار پرنور و روشن در تصویر را نیز پوشش داده و تصویر واضحی از سوژه فراهم می‌کند. این فناوری موجب می‌شود تصاویر دریافتی دارای نور شدید مانند نور چراغ جلوی خودرو، به صورت واضح توسط دوربین مداربسته دریافت شود.

  • WDR

فناوری WDR یک مکانیزم بهبود دهنده کیفیت تصویر دوربین مداربسته در شرایط نوری خاص (تفاوت میزان نور یا روشنایی در محیط) است. این ویژگی محدوده اختلاف نور بین روشن‌ترین و تاریک‌ترین بخش تصویر را در نظر گرفته و به بهترین نحو، تصاویر را در این محدوده دریافت می‌کند.

  • POE

POE یا (Power over Ethernet) فناوری انتقال برق از طریق کابل شبکه است. بنابراین در سیستم‌های مداربسته تحت شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرد. دوربین های مداربسته ای که از این تکنولوژی استفاده می‌کنند، نیازی به آداپتور نداشته و انرژی برق آنها از تجهیزاتی مانند سوئیچ شبکه و از طریق کابل شبکه تأمین می‌شود.

  • تشخیص حرکت

تشخیص حرکت یا Motion Detection یکی از قابلیت‌های کاربردی در دوربین مداربسته است که هرگونه حرکت افراد یا اشیاء را از طریق بررسی تغییرات بوجود آمده  در تصویر تشخیص می‌دهد. با تشخیص حرکت توسط دوربین مداربسته می‌توان عملکرد مناسبی را برای آن (مانند شروع ضبط تصویر) تعریف کرد.

  • فناوری شمارش افراد

دوربینهای مداربسته ای که دارای فناوری شمارش افراد (People Count) هستند، با شمارش لحظه‌ای افراد، آمار دقیقی از افراد وارد یا خارج شده از یک درب را در اختیار شما قرار می‌دهند.

فناوری شمارنده افراد در دوربین مداربسته وجود تکنولوژی people count یا شمارنده افراد در دوربین مداربسته

این فناوری کاربردی در دوربین های برند داهوا قابل ارائه است.

  • استاندارد IP و IK

استاندارد IP به مقاومت دوربین مداربسته در برابر نفوذ گرد و غبار و رطوبت و استاندارد IK به مقاومت در برابر وارد آمدن ضربه اشاره دارد. از این رو دارابودن این دو فناوری به خصوص استاندارد IP برای تجهیزاتی که در فضای آزاد نصب می‌شوند، ضروری به نظر می‌رسد.

استاندارد IP و IK در مقادیر متفاوتی عرضه می‌شوند که هرچه مقدار این استانداردها بالاتر باشد، نشانگر مقاومت بیشتر دوربین مداربسته در برابر عوامل جوی و ضربات وارده است.

فاکتورهای مهم در قیمت گذاری دوربین های مداربسته

یکی از عوامل مهم در انتخاب و خرید سیستم های مداربسته توسط مشتریان، توجه به قیمت محصول است و عوامل مختلفی در قیمت تمام شده این تجهیزات تأثیر گذارند . در ادامه با مهم‌ترین فاکتورهای مؤثر بر قیمت دوربین‌ مداربسته آشنا می‌شویم.

  • برند

برند و شرکت سازنده یکی از عوامل مؤثر بر قیمت سیستم مداربسته است. شرکت‌های داهوا، هایک‌ویژن، اکسیس، سامسونگ و … از جمله معتبرترین   برندهای فعال در حوزه تولید سیستم های مداربسته هسند که از قطعات باکیفیت و تکنولوژی‌های برتر در تولید محصولات خود استفاده می‌کنند. از این رو قیمت بالاتری نسبت به سیستمهای بدون برند یا نامعتبر دارند.

  • تکنولوژی ساخت

تکنولوژی ساخت تأثیر مستقیمی در قیمت دوربین مداربسته دارد. دوربینهای آنالوگ‌ ارزان‌ترین، دوربینهای HD دارای قیمت متوسط و دوربین‌های تحت شبکه (IP) گرانترین دوربین‌ها هستند.

  • نوع لنز

دوربین های مداربسته با لنز ثابت یا FIX قیمت پائین‌تری نسبت به دوربینهای دارای لنز متغیر و موتوردار دارند.

  •  کیفیت تصویر

کیفیت تصویر (Resolution)  از مهمترین فاکتورهای قیمت گذاری دوربین مداربسته است. با افزایش کیفیت تصویر، قیمت دوربین نیز افزایش خواهد یافت

  • نوع سنسور

در حال حاضر از دو نوع سنسور تصویر (Ccd  و Cmos) بر روی دوربینهای مداربسته استفاده می‌شود. معمولاً قیمت سنسورهای CCD بیشتر از سنسورهایCMOS  است.

  • ماژول دید در شب

داشتن ماژول دید در شب (IR) و برد مفید آن، بر قیمت تمام شده دوربین مداربسته مؤثر است.

  • فناوری‌های جانبی مورد استفاده

هر چه از فناوری‌های جدیدتری بر روی دوربین مداربسته استفاده شده باشد، قیمت آن نیز بالاتر خواهد بود. به طور مثال فناوریهای POE،WDR ، تشخیص حرکت، استاندارد IP و … می‌توانند بر قیمت دوربین مداربسته تأثیرگذار باشند.

  • جنس بدنه

جنس بدنه (کیس) دوربین مداربسته و نوع طراحی نیز موجب تغییر قیمت آن خواهد شد. داشتن بدنه فلزی و پایه، موجب افزایش قیمت دوربین مداربسته خواهد شد.

آنچه در این مقاله بیان شد

سیستم های مداربسته یکی از راهکارهای ارتقاء امنیت و آرامش در جوامع بشری هستند. در حال حاضر انواع دوربین مداربسته در اماکن مختلف از جمله سازمان‌ها و شرکت‌ها، ساختمان‌ها و مجتمع‌های مسکونی، مراکز تجاری، تفریحی و … مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در حال حاضر انواع متنوعی از دوربین های مدار بسته تولید و به بازار عرضه می‌شود که با توجه به شرایط محیط و نیازهای خود می‌توانید از هر کدام از آنها استفاده نمائید. داهوا (Dahua) یکی از برندهای معروف در حوزه تولید سیستم‌های مداربسته و کنترل تردد است که انواع دوربین مداربسته و دستگاه ضبط کننده با کیفیت مناسب را به بازار عرضه کرده است.

در صورتیکه برای منزل یا محل کار خود نیاز به خرید سیستم نظارت تصویری دارید، برای مشاوره رایگان و دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت دوربین مداربسته، می‌توانید با کارشناسان ما در شرکت ایران اکسس در تماس باشید.

5/5 - (1 امتیاز)

نظرات

کاربر عزیز نظر شما در مورد این مقاله چیست؟